Većina ljudi kroz život ide silom inercije, ne postavlja za sebe ciljeve koje bi ostvarili u životu, već jednostavno plutaju okolo naokolo sve dok su pod utjecajem gravitacijske sile koja ih usmjerava ovim ili onim putem. Bez gotovo ikakvog smjera u svojim životima, oni samo nalijeću na životne asteroide, jedan za drugim. Ne bi li bilo produktivnije imati točan smjer u životu?

Da bi se doseglo udaljene planete svemira treba imati točno ucrtan smjer za takav nebeski let. Netko bi mogao postići takvu veličinu bez nacrta, ali šanse su vrlo male u usporedbi s pustolovom koji točno poznaje svoju rutu.

Tako je i u svakodnevnom životu običnog čovjeka, bez jasne vizije što želi postići u životu, koji su njegovi životni ciljevi, on će jednostavno biti prepušten volji drugih da kroje njegovu sudbinu, poput brodolomca na splavi kojeg nosi morska struja.

Stoga je bitno imati cilj i znati kojim putem želimo ići. No da bi to bilo moguće prvenstveno moramo imati volju i predanost, ali i konzistentnost u odabiru onoga što nam se nudi. Da bi zadržali konzistentnost korisno je redovito si zadavati ciljeve koje trebamo ostvariti. Ponekad su mali ciljevi samo jedna u nizu stepenica koje vode ka ostvarenju velikog dugoročnog cilja.

Ciljevi koji zahtjevaju manje od jednog dana za ostvarivanje smatraju se kratkoročnim. Ova mala djela u načelu su brojna, tako da bi većina njih, vrlo vjerojatno, bila dovršena svaki dan. Ti dnevni zadaci mogli bi uključivati čitanje knjiga, uređivanje vrta, pospremanje kuće. Važno je da se ove ciljeve postigne na redovnoj osnovi jer odugovlačenje može prevladati nekoga poput kaskadne lavine. Što brže netko može ispuniti svoje ambicije, to će više toga postići. Naravno, mali ciljevi proizvode male rezultate.

Srednje veliki ciljevi su općenito gledano oni u rasponu do nekoliko tjedana ili eventualno mjeseci. Kao što je i za očekivati, oni su u manjem broju nego kratkoročni ciljevi, ali daju veće rezultate. Srednje veliki ciljevi mogu uključivati stvaranje umjetničkog djela, uređenje nekog dijela kuće, ovisno o brzini kojom netko radi. Ovo područje obično je granica za većinu, jer oni ne mogu zamisliti ništa što je dugotrajnije od nekoliko tjedana, ali mi moramo biti sposobni gledati daleko u budućnost.

Najteži, ali i najnagrađivaniji ciljevi su oni koji iziskuju mjesece ili čak godine da budu postignuti. Ovi dugoročni ciljevi i naknadna osvajanja su nešto čega će se nadolazeće generacije sjećati. Stvaranje obitelji i odgoj djece, stvaranje uspješnog poslovnog poduhvata ili pak ostavljanje značajnog traga u znanstvenim ili umjetničkim krugovima samo su neki od primjera velikih postignuća. Vizionari će gledati daleko u budućnost i planirati svoje živote prema tome. Što prije netko stvori ciljeve za sebe, to će više toga postići. Onaj tko počne u mladosti i tko oblikuje plodna djela velikom brzinom, gotovo nesumnjivo će biti zapamćen nekoliko slijedećih stoljeća.

Vrlo je važno imati na umu da naš cilj ne smije gotovo nikad biti samo ostvarenje naših ambicija, moramo nastojati ne samo postići ono što smo željeli napraviti, već i sruštiti ograničenja koja smo postavili pred sebe. Ako smo odlučili pretrčati jedan kilometar, onda trebamo nastojati pretrčati dva, tri i više. Osoba koja ne radi aktivno na tome da se razvije u viši oblik veličine će stagnirati i konačno odumrijeti u žalosnom stanju slabosti. Uvijek moramo težiti ka višem i boljem.

Kombinirajući ciljeve svih veličina, može se postići pun više nego bez njih. Produktivnost i rezultirajuća sreća u ostvarivanju biti će nešto blistavo za gledati i osjećati. Bez obzira kakve završetke želimo postići oni će biti tamo čekajući na nas dok kontinuirano stupamo prema naprijed. Neki koraci će biti mali, dok će neki biti ogromni, a svaki korak vodi nas bliže našem cilju. No i sam trenutak dostizanja cilja, ipak je samo jedna stepenica života u našem slavnom putovanju kroz vječnost.

R