Postoje dvije vrste ljudi; prvi su oni koji su se pitali što je to zapravo ženska ejakulacija (squirting), a drugi su lažovi. To je znanstveno pitanje kao i svako drugo, stoga ne treba čuditi da se dio znanstvenika potrudio odgovoriti na to osjetljivo i intrigantno pitanje. I što nam oni imaju za reći?

Tajne operacije

Kao prvo, ejakulacija se ne događa bez prethodnog orgazma. I muškarci i žene mogu ejakulirati kada dostignu orgazam, s tim da je muška verzija značajno drugačija i prepoznatljiva. Dok je kod muškaraca proces poprilično jednostavan – dovoljno je nekoliko minuta seksualne stimulacije te potom nastupa erupcija i vatromet – kod žena postoji više načina na koje one mogu postići orgazam, kao i različiti oblici tekućih nusprodukata, odnosno ejakulata.

Nekima je potrebno vrlo malo da dostignu orgazam, dok je nekima taj put puno duži i kompliciraniji; psihologija, raspoloženje i osjećaji igraju veliku ulogu u većini slučajeva. Česte su debate o tome koliko različitih vrsta orgazama žena može doživjeti, ali znanstvenici se se uglavnom slažu oko toga da postoje dvije vrste orgazma: jedan uzrokovan penetracijom koji stimulira cijelo klitoralno i vaginalno područje, i drugi izazvan vanjskom klitoranom stimulacijom.

To je kompleksna tema, ali kada žena doživi orgazam, tekućina se ponekad izlužuje kroz vaginalni otvor. Ta tekućina bitno je različita od muškog ejakulata. Prilikom muške ejakulacije, muškarci izbacuju spermatozou i enzime, dok kod žena samo 10 do 40 posto njih doživi nesvjesno izlučivanje tekućine. Količina ženskog ejakulata varira, uglavnom se radi o količinama između 30 i 150 mililitara.

To se kolokvijalno naziva „squirting“, a za tisuće muškaraca, a vjerojatno i za većinu žena, uvijek je bila nepoznanica što je to zapravo. Zasiguno ne sadrži spermu, prema tome, koji je sastav i zašto se pojavljuje?

Ultrazvučna detekcija

Pretpostavljalo se da ženska ejakulacija ima ulogu pospješivanja reproduktivnog procesa, te da ženski ejakulat pomaže muškom ejakulatu unutar vagine. Ako spermiji mogu plivati kroz dodatnu tekućinu koja je odgovarajuće temperature, viskoziteta i PH vrijednosti, tada će puno lakše doplivati do neoplođenog jajašca na kraju puta.

Nedavno istraživanje pokušalo je doznati je li ženska ejakulacija doista samo jedna vrsta dodatnog „podmazivanja“, stoga su za potrebe istraživanja odabrali sedam žena koje su pojedinačno proizvele dovoljno ejakulata po orgazmu da mogu napuniti manju čašu. Nakon što su istraživačima predale svoje uzorke urina, te ispraznile mjehur, ušle su u ultrazvučni uređaj i stimulirale se dok nisu postigle orgazam – s ili bez pomoći partnera.

Uzet je uzorak svakog od ejakulata, prije nego što su znanstvenici odlučili pregledati ultrazvučne nalaze. Na njihovo iznenađenje, unatoč tome su ispraznile mjehur prije orgazma, on se naglo počeo puniti tekućinom prije samog orgazma, što sugerira da je za ove žene ejakulacija zapravo ispuštanje urina.

Naknadna kemijska analiza tekućine potvrdila je da su dvije od ovih žena doista ejakulirale tekućinu koja se u potpunosti sastojala od urina. Međutim, kod ejakulata ostalih pet žena, unatoč tome što su uglavnom ejakulirale urin, pronađeni su i tragovi antigena prostate (PSA). PSA je supstanca koja pomaže spermijima u plivanju. Kod muškaraca ju proizvodi prostata, dok kod žena Skeneova žlijezda koja se nalazi na ulazu u vaginu, a najčešće se pojavljuje kao mliječno-bijela tekućina.

Znanstvenici su došli do zaključka da postoje dvije vrste ženske ejakulacije, ona gdje se ejakulira urin i ona gdje se ejakulira PSA, s tim da se kod ove posljednje vrste radi o „pravom“ ejakulatu, s obzirom da sadrži supstancu kojoj je namjena pospješenje reprodukcije.

I dalje je nepoznanica mogu li sve žene postići ejakulaciju uslijed orgazma. Ali barem smo doznali njenu namjenu i sastav.

R