Iako je prošlosti vrijedilo pravilo da su muškarci ti za koje je vjerojatnije da će prevariti svoju partnericu i upustiti se u seksualne odnose s drugom ženom, nedavna istraživanja pokazuju da se taj trend bitno promijenio, te da u današnje vrijeme podjednako varaju i muškarci i žene.

No ono što je posebno iznenađujuće jest zašto varaju jedni i drugi. Dok je unatrag 20 godina još vrijedilo pravilo da muškarci varaju čisto iz seksualnih pobuda, a žene zbog nedostatka ljubavi i potrebe za emocionalnom satisfakcijom, danas stvari stoje sasvim drukčije.

Shirley Glass, koja je proučavala temu vjernosti i preljuba dugi niz godina, te je o toj temi napisala i nekoliko knjiga, početkom je 2000-ih u svojem istraživanju potvrdila da je većina muškaraca koji su varali svoje partnerice to činila čisto zbog zadovoljavanja seksualnih potreba.

Iako je većina njih imala dobar odnos sa svojim partnericama, kako emocionalni tako i seksualni, nisu htjeli propustiti priliku nda imaju i nešto sa strane. Kod njih se nije radilo o ljubavi, ona im nije nedostajala, radilo se o čistom zadovoljavanju seksualnih potreba.

Većina muškaraca koje je ona ispitivala potvrdili su da su zadovoljni svojim brakom, da vole svoje partnerice i da nemaju namjeru okončati svoju vezu, unatoč tome što su bili nevjerni.

Žene su pak pričale sasvim drugu priču. Obično su bile nezadovoljne bračnim životom i osjećale su se nepoželjnima i nesretnima. U pravilu se kod žena radilo o zadovoljavanju njenih emocionalnih potreba, te je u većoj mjeri postojala opasnost od rastave jer su se te žene obično emocionalno vezivale za svoje ljubavnike. Dakle, muškarci su varali zbog seksa, žene zbog emocija.

No, danas, dvadesetak godina kasnije, taj trend se bitno promijenio, a prema riječima nekih stručnjaka i skroz izokrenuo.

Doktorica Tammy Nelson, autorica nekoliko knjiga i nevjeri, tvrdi da danas muškarci češće varaju iz emocionalnih potreba i željom za intimnošću.

Žene više nisu kod kuće, ne čekaju svojeg muškarca, imaju sve više obaveza i manje su emocionalno posvećene njima. Muškarcima danas nedostaje osjećaj pažnje od strane njihovih partnerica, te se onda okreću ljubavnicama koje su im tu pažnju spremne dati.

Nelson kaže da dobar dio muškaraca i dalje švrlja okolo čisto iz seksualnih potreba, ali i tada se većinom radi o tome da je tom muškarcu uskraćen seks od strane svoje stalne partnerice, za razliku od nekada kada su muškarci tražili seks sa strane iz čistog zadovoljavanja vlastite požude.

No, ono što je mnogima posebno iznenađenje, jest to da žene danas varaju zbog strasti i želje za avanturizmom. One i dalje traže stabilne i pouzdane tipove koji će se brinuti za njih i njihovu djecu, ali za zadovoljavanje svojih seksualnih potreba naći će nekoga sa strane, po mogućnosti nekog „opasnog i divljeg frajera“. I ne pada im na pamet da ostave svojeg partnera, jer od njega dobivaju ono što im treba, a ono što žele dobiju sa strane.

R