Meditaciju su kroz stoljeća, pa i tisućljeća, prakticirali mnogi, od mislilaca do ratnika. Prisutna je i kod mnogih religija, od budističkih redovnika do jezuitskih svećenika. Prakticirali su ju i stoici, kao alat za izgradnju snage volje i samokontrole. Među ratnicima možda su najpoznatiji japanski samuraji koji su meditacijom postizali staložen i usrodotočen um, te neustrašivo srce. Oni su svakodnevno meditirali i razmišljali o smrti, što im je pomoglo da se bore bez straha za svoj život.

Mnogi sportaši i danas koriste meditaciju kao primarni dio pripreme za natjecanja. Među poslovnim ljudima sve je popularnije korištenje meditacije u svrhu opuštanja od stresnog posla, a specijalne jedinice mnogih svjetskih vojski koriste razne metode meditacije kako bi poboljšale mentalne sposobnosti svojih vojnika i održale bistrinu uma pod velikim stresom.

Mnogi muškarci nažalost smatraju da meditiranje nije muževno, da je to nešto „hipijevski“, međutim ništa nije dalje od istine. Meditacija ne samo da je kompatibilna s muževnošću, već je i ključan alat u razvoju iste.

Svatko meditira iz različitih razloga. Mnogi ljudi prakticiraju meditaciju u svrhu razvoja duhovnosti ili s ciljem rješavanja osobnih emocionalnih problema. No to ne moraju biti jedini razlozi za pristupanje meditaciji.

Ona nam može služiti kao efikasna brana utjecaju ubrzanog načina života kojim smo primorani živjeti. Po cijele dane okruženi smo tehnologijom i zbivanjima koji nam ne dopuštaju da se emocionalno i psihološki odmorimo. Meditiranjem ostvarujemo mentalni odmor od strke i zbrke modernog života, vraćamo um u ravnotežu.

Meditacijom vježbamo um, ona nam pomaže da se lakše usredotočimo i duže održavamo koncentraciju. Kao što u teretani vježbamo tijelo, meditacijom vježbamo um.

Povrh svega, meditacija nam pomaže da se osjećamo dobro u svojoj koži i pruža muškarcu priliku da bude „sam svoj čovjek“. Ona nam omogućuje da budemo sami sa svojim mislima, neopterećeni vanjskim žamorom, da smireno sagledamo svijet oko sebe i donosimo vlastite odluke neopterećene vanjskim utjecajima.

Meditacijom treniramo um na kontrolu vlastitih misli i emocija, umjesto da tu kontrolu prepuštamo drugima. Ona stvara unutarnju disciplinu uma, a to je iznimno muževna karakteristika.

R