Ponekad je u životu najteže reći „Ne“. Bilo da se radi o nečijim pozivima, zahtjevima ili obavezama, a koji nisu od nekog bitnog značaja, već nam štoviše čak predstavljaju smetnju i trošenje našeg dragocjenog vremena samo da bi udobrovoljiti tuđim prohtjevima.

Kad vas poznanik pozove na piće ili na neko druženje, kad netko od vas traži uslugu točno u tom trenutku, ili vam nude „odličnu ponudu koju ne smijete propustiti“, a pritom je osoba s druge strane iznimno uporna, najlakše je reći „Da“ i obaviti tu formalnost samo da ga skinete s one stvari. Često to činimo nesvjesno zbog vlastite taštine ili pohlepe, a ponekad i svjesno zbog straha da ne razočaramo prijatelja ili poznanika. Jer, neopravdano se bojimo da nas ta osoba neće više cijeniti ako ju odbijemo.

No, realnost je sasvim drukčija, ljudi osjete da nešto radimo reda radi samo da njima udobrovoljimo, ili jednostavno zato jer nemamo hrabrosti i odlučnosti da ih odbijemo. Osim što gubimo ugled u njihovim očima jer im dajemo do znanja da su njihovi interesi važniji od naših, gubimo i nešto što je nenadoknadivo, a to je naše dragocjeno vrijeme.  

Kažu da je vrijeme novac, no to je samo djelomično istina, jer novac se može izgubiti i ponovno zaraditi i steći bogatstvo. Uništa utrošeno vrijeme je zauvijek izgubljeno. Svi mi prečesto trošimo svoje dragocjeno vrijeme radeći stvari koje nam se ne sviđaju, dokazivajući se ljudima koje ne poštujemo, i stjecanjem stvari koje ne želimo.

Već smo ranije pisali o tome kako je vrlo bitno da se u životu bavimo onime što želimo i da posvećujemo svoje resurse stvarima koje volimo. U svojem životu moramo težiti ostvarenju svojih ciljeva i ne smijemo dopustiti gubljenje vremena i energije na tuđe interese. Moramo savladati umjeće društvenog življenja, ne dopustiti da budemo uhvaćeni u paukovu mrežu koja nas sputava u ostvarenju vlastitih ciljeva. To pak s druge strane ne znači da trebamo biti asocijalni ili nespremni pomoći drugoj osobi. Ali dočim osjetite da vi ne želite to što se od vas traži, vi to ne smijete učiniti, ne smijete popustiti, jer ćete se kasnije samo još gore osjećati predbacujući sebi svoju slabost.

No, sad se postavlja pitanje, kako reći „Ne“, kako se oduprijeti pritisku drugih? Naizgled, odgovor je jednostavan, reci ne distrakcijama, negativnim emocijama, vanjskom pritisku, stavi svoje interese na prvo mjesto. Ali kako to pretočiti u stvarne situacije? Kao prvo, zapitaj se, kako trenutno možeš najbolje iskoristiti svoje vrijeme i što trenutno želiš raditi? Razmisli malo o osobi koja nešto traži i očekuje od tebe, želi li ta osoba tebi nešto dobro ili se radi isključivo o njenom interesu? To što se traži od tebe, je li to nešto što ti s obzirom na okolnosti iskreno ne želiš raditi? I konačno, razmisli koje druge stvarne obaveze i želje imaš i jesu li one u sukobu s onim što se od tebe traži, te hoće li vrijeme utrošeno na tu aktivnost utjecati na ispunjenje tvojih osobnih ciljeva.

R