Svi smo već čuli za alfa i beta mužjake, i načelno znamo karakteristike istih. Tu su još i omega i delta, gama tipovi, no o njima nećemo sad jer nam jednostavno nisu interesantni. Pričajmo malo o takozvanim sigma muškarcima. Tko su oni zapravo, što taj pojam uopće označava?

Za većinu sigma muškarac je pomalo tajanstven, nije ga lako pročitati. On je u određenoj mjeri introvertan, ali ne zato jer ne zna kako da bude ekstrovertan, nego jer to ne želi. On ne želi biti dio čopora, u središtu pažnje, nije konformist, ne dopušta da mu netko određuje kakav bi trebao biti, on je sam svoj gazda u punom smislu te riječi.

Za razliku od alfe on nije hvalisavac, ne traži da bude u centru pažnje, ne poštuje pravila igre, a ipak pobjeđuje u igri. On je buntovnik, ne slijedi trendove, čvrst u svojim stavovima koji su često beskompromisni. On je čovjek koji ima zacrtan cilj i slijedi ga uporno dok ne dođe do njega, koliko god to dugo trajalo. Obično je to šutljiva i proračunata osoba koja ne želi biti na mjestu vođe čopora, ne želi biti lider iako možda ima te sposobnosti. Ne hvali se svojim uspjesima već očekuje od drugih da ih sami uoče. Često će radije sam učiniti nešto nego tražiti od drugoga pomoć.

Sigma je perfekcionist i zna što želi u životu, njegovo geslo je bolje biti sam nego u lošem društvu, takav je pri odabiru prijatelja, žene i posla. Sigma je u odnosu na alfu i betu relativno rijedak karakterni tip iz jednostavnog razloga što sigma odbacuje društvene norme i način igre, on vjerojatno i ovu podjelu na alfe, bete, sigme, game i ostale smatra smiješnom i bezvrijednom. On jednostavno nije dio stada.

Jesi li ti sigma? Hajde da to provjerimo na jednostavan način, pogledajmo 11 karakteristika sigma muškarca, ako sebe uočiš u većini njih, možda si i ti jedan od ovih rijetkih karaktera.

Tko je sigma muškarac? – 11 osnovnih karakteristika

1.) Ti nikako ne želiš biti vođa, zapravo ne želiš biti ni dio čopora, nisi poput drugih koji se grebu i uvlače samo da bi došli do neke pozicije. Ti tražiš ravnopravne drugove jer znaš da si s takvima najjači, ne trebaju ti slijepi sljedbenici, ne podnosiš ih, a o ideji da ti slijediš nekog drugog ne moramo ni pričati.

2.) Ne dopuštaš da ti drugi naređuju kakav trebaš biti, konformizam ti je najgora moguća pojava. Mrziš ono što je popularno, i nisi prilagodljiv, zbog čega često ispadaš čudan u očima stada.

3.) Iako imaš sposobnost i moć poput alfe, nemaš potrebu da se ikome dokazuješ. Bitno ti je samo što ti sam misliš o sebi.

4.) Šutljiva si osoba, ne pričaš puno u novom okruženju, ali ne zbog toga što ne znaš što bi rekao već zbog toga što prvo želiš vidjeti s kim imaš posla. Ne iznosiš svoje stavove bilo kome, ali kada se odlučiš progovoriti, riječi su ti odmjerene i proračunate.

5.) Žene te vole, ali ti jednostavno nisi tip koji će trčati za njima. Žene se pale na tajanstvene i buntovne tipove, no ti si rijetko taj koji će napraviti prvi korak.

6.)  Ismijavaš društvene norme i ono što se očekuje od tebe kako bi se trebao ponašati i što misliti. Ne namjeravaš ih slijediti već se držiš svojih načela.

7.) Ne voliš se isticati, radije si prikriven u masi, no to je ponekad poprilično teško zbog tvojeg prijezira prema mentalitetu stada. Želio bi da si neprimjetan, ali se jednostavno ističeš zbog svojeg buntovništva, nekonformizma i beskompromisnosti.

8.) Ne pratiš modu, dapače prezireš ju. Imaš svoj stil kojeg prakticiraš bez obzira što je danas moderno i u trendu, bilo da se radi o glazbi, odjeći, automobilima.

9.) Drugi te ponekad smatraju ekscentričnim zbog tvojih hobija, zanimanja i ukusa, što ti dodatno otežava da se uklopiš u stado.

10.) Zbog toga što si drukčiji, beskompromisan i neprilagodljiv, te imaš vlastite neuobičajene interese, lako postaješ meta kritike i ismijavanja. Stado ne voli kad ne želiš biti dio njega i uklopiti se, stoga te napadaju.

11.) Iako nisi konformist, ponekad se prilagodiš, odnosno glumiš da si se prilagodio u svrhu ostvarivanja vlastitog interesa. Pobornik si ideje da cilj opravdava sredstvo.

Na velikim ekranima ulogu sigma muškarca najbolje je utjelovio Clint Eastwood. Bilo da je glumio u nebrojenim westernima, ciklusu filmova o Prljavom Harryu ili u filmu Gran Torino, Clint Eastwood je jednostavno arhetip sigma muškarca.

Sigma likove odlično je utjelovio i Mel Gibson u serijalima filmova Mad Max i Smrtonosno oružje, a još ću ovdje izdvojiti lik Tylera Durdena u Fight Clubu kojeg je savršeno odigrao Brad Pitt, te legendarnog James Deana u Buntovniku bez razloga.

R