Svi znamo da je seks jedna od osnovnih životnih potreba, kao što je primjerice hrana. No, jednako kao što čovjek može razviti nezdrav odnos prema hrani, te postati neumjeren i umjesto da mu ona poboljšava zdravlje, ona mu škodi, tako se može razviti i nezdrav odnos prema seksu. Najuobičajenija manifestacija tog je ovisnost o seksu. Do ovisnosti dolazi kada osoba izgubi sposobnost kontroliranja neželjenog ponašanja čak i usprkos opasnim i potencijalno štetnim posljedicama. Ovisnost o seksu mogla bi se definirati kao kompulzivna potreba za seksualnim zadovoljenjem koja se pretvara u naviku. Seksualni ovisnik je osoba koja ne može kontrolirati svoje impulzivno seksualno ponašanje, čak niti usprkos očitim negativnim posljedicama.

Za razliku od osobe sa zdravim seksualnim porivom, ovisnik će provoditi nesrazmjerno puno vremena tražeći ili upuštajući se u seksualne odnose bez nekog višeg cilja, te će istovremeno svoju aktivnost najčešće kriti od drugih. Seksualni ovisnici najčešće koriste seks kao bijeg od stvarnih emocionalnih ili psiholoških problema.

No kako uopće prepoznati seksualnog ovisnika, te jesi li i ti jedan od njih?

Ovisnici o seksu vode dvostruki život

Ovisnik o seksu u stanju je zamaskirati svoju ovisnost pretvarajući se da živi normalan život, ide na posao, održava vezu i ispunjava svoje svakodnevne zadaće i odgovornosti. Međutim, privatno su opterećni kompulzivnom potrebom za seksualnim ispunjenjem. To su osobe koje vode dva različita života. Njihova ovisnost je njihova tajna, no s vremenom ta tajna postaje toliko opterećenje da se njihova ovisnost prelijeva i u ostatak njihovog društvenog života, gdje ovisnost uzima danak nada njegovim odnosima s bliskim osobama, financijama, karijerom.

Njihova ovisnost vodi ih iz rizika u rizik

Seksualni ovisnici vode život čija stabilnost je stalno u opasnosti. Oni su spremni sve riskirati zbog zadovoljenja svoje ovisnosti. Njihova financijska situacija, njihova veza ili brak, njihovo zdravlje i posao stalno su u opasnosti, no oni si jednostavno ne mogu pomoći i stalno svjesno ulaze iz jednog rizika u drugi. Opsjednutost seksualnim zadovoljenjem zahtjeva od njih izniman angažman, od upuštanja u seksualnu aktivnost do prikrivanja iste, oni gube toliko vremena na to da druge njihove obaveze s vremenom počinju patiti, a ponajviše njihov društveni odnos s bližnjima.

Ovisnici o seksu zanemaruju posljedice svojih postupaka

Čak i da se cijeli svijet počne raspadati oko njih, ovisnici će i dalje hraniti svoju ovisnost, jer ona je na prvom mjestu, čak i ako to znači gubitak prijatelja, obitelji, novca, posla, zdravlja. Unatoč društvenim, financijskim i zdravstvenim posljedicama, oni ne mogu odoliti svojim porivima, oni rijetko uspiju održavati normalne emocionalne veze koje su turbulentne i nestabilne.

Često imaju osjećaj krivnje

Ovisnici o seksu često imaju osjećaj krivnje, srama i samoprijezira zbog posljedica svojih postupaka. Najčešće su svjesni posljedica svojih postupaka, ali nisu voljni promijeniti svoje ponašanje. Nemogućnost stvaranja dugoročnih, stabilnih i iskrenih emocionalnih veza, te posljedični osjećaj neuspjeha potiču samoprijezir i okrivljavanje sebe za životne neuspjehe.

Zašto ljudi postaju ovisnici o seksu?

U većini slučajeva te osobe koriste seks kao sredstvo bijega od emocionalne boli koju proživljavaju i način za nošenje s osjećajima kao što su usamljenost, besciljnost, stres, tjeskoba, depresija ili ljutnja. Često se radi o posljedici zanemarivanja te osobe od strane njima bliskih osoba, primjerice njihove obitelji ili supružnika.

Iako je seks, kao što sam već rekao, osnovna životna potreba, a seksualni nagon dio onoga što nas čini muškarcima, kao i kod svega drugog mi smo ti koji trebaju vladati svojim nagonima umjesto da oni vladaju nama. To je bitna razlika između mentaliteta roba i mentaliteta gospodara.

R