Muškarci su danas slabiji nego što su bili pred 30 godina, pokazalo je najnovije istraživanje objavljeno u Journal of Hand Therapy. Istraživanje je pokazalo da muškarci između 20 i 34 godine imaju slabiji stisak šake i prstiju – što je mjerilo snage ruku i gornjih ekstremiteta – nego što su imali njihovi vršnjaci prije 30 godina.

Zapravo, prosječna snaga stiska šake među muškarcima između 25 i 29 godina je gotovo 12 kilograma manja u odnosu na prijašnje generacije. Što je vrlo važno, jačina stiska šake mjerodavan je pokazatelj ukupne snage, te je u korelaciji sa snagom prilikom izvođenja mnogih vježbi, poput sklekova.

Prethodna istraživanja u prijašnjim generacijama povezala su jačinu stiska šake sa nizom ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući artritis, srčane bolesti, moždani udar i neurološke probleme. Nije doduše jasno čini li jači stisak ljude zdravijima ili su jednostavno zdraviji ljudi jači.

No, zašto su danas muškarci slabiji?

Kao prvo, manja je mogućnost da će se zaposliti kao fizički radnici, u proizvodnji ili poljoprivredi, nego što je to bio slučaj prije nekoliko desetljeća, tvrdi autorica istraživanja dr. Elizabeth Fain.

Primjerice, rad na tvorničkoj proizvodnoj liniji zahtjeva učestalo rukovanje teškim predmetima, što može ojačati vaše ruke. Takva rutinska manipulacija vjerojatno više utječe na snagu ruku nego povremeno dizanje utega.

Moglo bi se zaključiti da je glavni razlog smanjene snage današnjih generacija muškaraca upravo ležerniji način života, te lakši poslovi koje rade, a koji smanjuju fizičku aktivnost, dok istovremeno povećavaju psihološko opterećenje koje opet negativno utječe na ukupno zdravlje čovjeka.

R